2186980.jpg

Jokaisella on varmasti kotiseudullaan tai lähiympäristössään seutuja ja katuja, joilla ei ole tullut käytyä, niin lähellä kuin ne saattavat sijaitakin. Itselläni sellainen oli tähän päivään asti Onnelantie Lahdessa, Paavolan ja Möysän kaupunginosien rajamailla. Parturireissulla kävelimme kadun päästä päähän. Suuria kauniita vanhoja puutaloja, rauhallinen tunnelma lähellä keskustan liikekatuja. Takaisin keskustaan kävelimme Karjalankatua, joka oli aikaisemmin pääväylä keskustasta idän suuntaan.

Alueen rakennuskanta ei ole välttämättä kaikkein vanhinta Lahdessa, mutta varsinkin Karjalankadun varrella (ja esimerkiksi kuvan Tähtikahvilassa, jollaisia ennen sanottiin baareiksi) aistii selvästi sellaista vanhaa Lahtea, jonka henkinen etäisyys vaikkapa juuri uusittuun suureen kauppakeskus Trioon on pitkä. Fyysistä etäisyyttä on vain vajaa kilometri. - Hyviltä maistuivat, näin jouluruokien jälkeen, niin Tähtikahvilan perinteinen voilla leivottu tiikerikakku kuin Kauppakeskuksen La Deliquetten gulassikeitto.

Kellarikirpparikin osui matkan varrelle, ja sieltä löytyi tällä kertaa kouluaiheisia kirjoja: Antti Hyryn Alakoulu ja K. Merikosken Laskuharjoituksia kansakoulun jatko-opetusta varten. Jälkimmäisessä kuvataan mm. kymmenjärjestelmää, ja aihetta on kirjan sivulla elävöitetty musta-valkoisella kuvalla pankkisalista. Tuntuu siltä, että monissa pankkisaleissa olisi tällaiselle täsmällisyydelle ollut viime aikoina käyttöä: Lukuyksiköt pienimmästä alkaen ovat ykkönen, kymmen, sata, tuhat, kymmentuhat, satatuhat, miljoona, kymmenmiljoona, satamiljoona, tuhatmiljoona. Tuhatmiljoonan toinen nimi on m i l j a a r d i. Miljoona miljoonaa on biljoona. Sitten seuraavat t r i l j o o n a, k v a d r i l j o o n a, k v i n t i l j o o n a, s e k s t i l j o o n a, s e p t i l j o o n a jne. - Kirjoita aina selviä numeroita. Ykkönen olkoon pelkkä suora viiva, sillä muuten se helposti tulee seitikon muotoiseksi. Nelosen kulman pitää olla jyrkän. Samoin tulee seitikon kulman olla jyrkän. Yhdeksikön yläpäässä olevan "lenkin" pitää ehdottomasti olla umpinainen.

--- --- ---

Posti toi viime viikolla yliopistolta kirjeen, maisterin arvo oli myönnetty. Käytännössä pelkkä muodollisuus, ja siksi oli jäänyt hakematta, 21 vuodeksi. Pitkä aika, siitä kertoo sekin, että viimeksi yliopistolla käydessä piti, vessan seinäkirjoitukset lukeakseen, etsiä taskusta lukulasit.

--- --- ---

Aikomus on mennä saareen vastaanottamaan uutta vuotta. Tämän hetken sääennuste viittaa sen olevan mahdollista, mutta jäätilanne on tietenkin katsottava paikan päällä.